Bursa kentimizin mûsıkîye ilgisi öteden beri çok iyi bilinmektedir. Şehir merkezi ve ilçelerde haftada bir toplanan ve bazıları geçen yüzyıllara dayanan geleneğiyle Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Gezekleri, sıra geceleri, kına geceleri, damat traşı, güvendeler, düğün karşılamaları, gelin alayı uğurlamaları ve ağlatmaları gibi Halk Müziği gelenekleri, ayrıca Bursalı gençlerin müziğe gösterdiği ilgi, Konservatuarın kurulmasını zorunlu hale getiren önemli nedenler arasındadır. Nitekim halkımızdan gelen bu talepler sonucu Bursa Türk Mûsıkîsi Derneğiyle Halk Eğitim Merkezi’nin ayrı ayrı yürütmekte olduğu Türk Sanat Müziği faaliyetleri, 04.03.1983’ten beri Setbaşı Evlendirme Dairesi (Şimdiki Şehir Kütüphanesi)’nde başlayan Konservatuar çalışmalarının alt yapısını oluşturdu ve 01.10.1985’te 4 yıllık ilk eğitim programıyla Kültürpark Türkevi ve daha sonra Tayyare Kültür Merkezi’nde eğitim faaliyetleri ile periyodik konserler başladı.

Dönemin Belediye Başkanı Sn. Ekrem BARIŞIK’ın Başkan’lığındaki Türk Sanat Müziği Yönetim Kurulu, Müdür Sn. İlhan ÇAĞLI, Şef Sn. Erdinç ÇELİKKOL ile Sn. Burhan DİKENCİK, Sn. Altun ALTUN, Sn. Mahmut HOŞAĞASI ve Sn. Yaşar KALIT’tan oluşmaktaydı. Sn. İlhan ÇAĞLI ve Sn. Avni ANIL’ın ard arda müdürlük görevini yürüttüğü Konservatuarın TSM Şefliğini de 1984–2000 yılları arasında aralıksız olarak Sn. Erdinç ÇELİKKOL yürüttü.
Serap MUTLU AKBULUT ve Burhan DİKENCİK’in ilk solistler olarak görev aldığı konserlerde Yusuf NALKESEN, Müzeyyen SENAR, Alâaddin YAVAŞÇA, Mustafa SAĞYAŞAR, Avni ANIL, Yaşar ÖZEL, Nesrin SİPAHİ, Perihan ALTINDAĞ SÖZERİ, Safiye AYLA, Selâhaddin İÇLİ, Zekâi TUNCA, İnci ÇAYIRLI, Mediha ŞEN SANCAKOĞLU, Ziya TAŞKENT, Metin MİLLİ, Kadri ŞENÇALAR, Selâhaddin ALTINBAŞ, Cinuçen TANRIKORUR, Amir ATEŞ, Erol SAYAN, İsmail COŞAR, Ahmet ÖZHAN, Yıldırım BEKÇİ, Melihat GÜLSES, Kutlu PAYASLI, Ali ŞENOZAN, Umut AKYÜREK, Ela ALTIN, Nusret YILMAZ, Ayşen BİRGÖR, Çiğdem GÜRDAL, Tuğçe PALA, İhsan GÜVENÇ ,Elif GÜREŞÇİ ve Ayşe TAŞ gibi tanınmış sanatçılar ile Konservatuardan yetişen yüzlerce mezun solo programlarda görev almışlardır.

TSM Bölümü olarak çeşitli yıllarda, Bursa’nın yurtdışındaki kardeş şehirlerinin bulunduğu ülkelerde, Almanya’da, Finlandiya’da, Yugoslavya, Kazakistan ve K.K.T.C.’de konserler düzenlemiştir. Yine yurtiçinde birçok şehrimizde Sanat Müziği Koromuz davet edilerek çeşitli konserler vermiş, Bursa’mızın kültür ve sanat yaşamını başarıyla anlatmış, temsil etmiştir. 1986-2006 yılları arasında, aralıksız olarak Uluslararası Bursa Festivali’nde, “Bir Bursa Akşam’ında Sanat” isimli gecede yer almış, sayısız konuk sanatçıyı ağırlamıştır.
Konservatuarda eğitim süremiz dört yıl olup Nota-Solfej, Nazariyat, Usûl-Tavır, Repertuar eğitimi ile, enstrüman dersleri verilmektedir. Türk Sanat Müziği İcrâ Heyeti yılda sekiz periyodik konser vermekte olup T.S.M. Öğrenci ve Çocuk Korolarımız ile Enstrüman kurslarımız Çarşamba ve Cumartesi günleri çalışmalarına devam etmektedir.

Türk Sanat Müziği Bölümü Tasavvuf topluluğunun ses ve saz sanatçılarının hazırlamış olduğu Envar-ı Bursa ve Mevlevi Ayinleri adlı iki adet albümü bulunmaktadır.
Kuruluşundan bu yana eğitim alanında faaliyette bulunan Konservatuarda Haziran 2015 itibariyle binin üzerinde mezun verilmiş ve mezun olan öğrencilerimizin bir çoğu Devlet Konservatuarlarında, Devlet Korolarında ve T.R.T. Kurumunda halen görev yapmaktadırlar. TSM Bölümü’nden mezun olarak TRT ve Kültür Bakanlığı Müzik Korolarının İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa Şubelerinde görev yapmakta olan 20’ye yakın sanatçıdan tanınmış olanları arasında Güzin DEĞİŞMEZ, Ertuğrul ERKİŞİ, Aslıhan ERKİŞİ, Cemil ATİKOĞLU, Ertan BİLGİ, Mustafa MUTLU, Atilla PERÇİN, Bülent ANITSOY, Nurinnisa EROĞLU ve Tuğberk ÇELİKKOL gibi sanatçılar bulunmaktadır.