1983 yılında Kültürpark içerisinde faaliyete geçen Bursa Büyükşehir Belediye Konservatuarı bünyesinde, Türk Halk Müziği Bölümü; 1993 yılında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlilerinden Yücel PAŞMAKÇI öncülüğünde kurulmuştur. Yücel PAŞMAKÇI ve Ali YILMAZ hocalarımızdan oluşan heyet tarafından yapılan sınavda başarılı olan sanatçılar, Murat KARA, Yaşar YOKUŞ, Kemal KAMALI ve İsmail TUNÇBİLEK ile resmi olarak faaliyet göstermeye başlamıştır.

1983 yılında Bursa Büyükşehir Belediye Konservatuarı olarak kurulan müdürlüğümüz, 1993 yılında Konservatuar Şube Müdürlüğü, 2007 yılında ise Orkestra Şube Müdürlüğü adı altında AKKM Merinos Parkı içinde sanatsal ve eğitsel faaliyetlerine devam etmektedir.

Türk Halk Müziği Bölümü eğitim ve icra faaliyetleri ile yerel, ulusal ve evrensel değer taşıyan kültür ve sanat eserlerinin tanıtımını sağlayarak, eğitim çalışmaları ve konserler düzenleyerek halkımızın müzik kültürünün gelişmesine katkıda bulunmuştur. Şenlik, şölen, kutlama, anma ve benzeri kültürel ve sanatsal etkinlikler ile yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilecek çeşitli davetlerde Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı temsil ederek, Türk Halk Müziği’nin benimsenmesi ve yaygınlaştırılmasında etkin rol oynamış, sanat ve eğitim yolu ile toplumun kültürel ve estetik gelişimine katkıda bulunarak, Halk müziğinin asli karakterinin korunmasını ve gelecek kuşaklara doğru biçimde aktarılmasını amaç edinmiştir.

 

SANATSAL FAALİYETLER:

İlk olarak, 1993 yılında oluşturulan Türk Halk Müziği Bölümü İcra Heyeti konserlerine başlayan koromuz, halen ayda bir kez olmak üzere, bir sezonda gerçekleştirdiği sekiz periyodik    “ Halk Oyunları gösterileri ile zenginleştirdikleri konserler ” ile Bursalı sanatseverlerin huzurunda repertuarlarını sergilemektedir. Konserlerimizde, kurumumuzdan yetişen öğrenci ve solistlerimizin yanı sıra “ Mehmet ÖZBEK, Kubilay DÖKMETAŞ, Hüsamettin SUBAŞI, Turan ENGİN, Ali Haydar GÜL, Soner ÖZBİLEN, Erol PARLAK, Gülcan KAYA, Şakir Öner GÜNHAN, Nursaç DOĞANIŞIK, Sabahat AKKİRAZ, Musa EROĞLU, Arif SAĞ, Süreyya DAVULCUOĞLU, Kamil SÖNMEZ, Ali Ekber ÇİÇEK, Gülşen KUTLU, Aysun GÜLTEKİN, Erol KÖKER, Bedri AYSELİ, Arif ŞENTÜRK, Emel TAŞÇIOĞLU, Erdal ERZİNCAN, Yavuz TOP, Tuğrul ŞAN, Onur ŞAN, Hülya SÜER, Nuray HAFİFTAŞ, Mehmet SESKE, Sümer EZGÜ, Mükerrem KEMERTAŞ, Elvan SEVİM, Ümit TOKCAN, Nida ATEŞ, Hüseyin TURAN, Cengiz ÖZKAN, Adile KURT KARATEPE, Orhan ÖLMEZ, Mustafa & Müslüm EKE, Çetin AKDENİZ, Sevcan ORHAN, Yavuz BİNGÖL, Orhan HAKALMAZ, Emre Oral BURÇ, Dilek ŞAFAK ÇAKAR, Ali ÇAKAR, Nilgün KIZILCI gibi Türk Halk Müziği’nin önemli sanatçıları yer alarak, katkıda bulunmuşlardır.

Periyodik konserlerin yanında, gerek yurt içi gerekse yurt dışı ( Almanya, Kıbrıs, Finlandiya, Makedonya, Kosova, Güney Kore, Bulgaristan, Çin, Fransa, Kazakistan, Yunanistan, Polonya, Litvanya ) konserler düzenleyen İcra Heyetimiz, çeşitli kurum ve kuruluşların talepleri doğrultusunda, TRT televizyonu da dâhil olmak üzere, Başkanlığın onayı ile dış görev ve konser faaliyetlerini de sürdürmektedir.

Ayrıca bölümümüzün kuruluş amacına yönelik, Bursa, Kütahya vb. yörelerde derleme çalışmaları yapılarak, TRT arşivine önemli eserler kazandırılmıştır. Bölümün bünyesinde yapılan bu çalışmalar sonucunda elde edilen veriler, otantik ses kayıtları ve Türk Halk Bilimine ilişkin yayınlardan oluşan CD, Bant arşivi ile birde kitaplık bulunmaktadır. Türk Halk Müziği Bölümü İcra Heyeti ve yerel sanatçıların da katılımlarıyla Bursa ve Artvin dolaylarına ait ezgilerin yer aldığı iki albüm ve kendi bünyemizdeki bağlama sanatçılarımızın hazırladığı “ Bağlama Takımı ” albümleri yayınlanmıştır. Halen İcra Heyeti sanatçılarımızla yaptığımız, albüm ve klip çalışmalarımız devam etmektedir.

 

EĞİTİM FAALİYETLERİ:

 1993 yılında kurulan bölümümüzde, Yücel PAŞMAKÇI tarafından oluşturulan öğretmen kadrosu ile eğitim ve öğretime başlanılmıştır. Her dönemini başarı ile idame ettiren THM Bölümünde, Eğitim Fakültesi ve Konservatuarlardan mezun olan ve aynı zamanda bölümümüzden mezun olan formasyonlu öğretmenler tarafından ders verilmektedir.

Türk Halk Müziği Bölümü eğitimi 4 yıllık olup, eğitim – öğretimde tamamen akademik öğretim kurumlarının öğretim yöntemleri uygulanmaktadır. Haftada 3 gün ve 3 ayrı ders saatinde THM ve Enstrüman dersleri yapılmaktadır.

 Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Orkestra Şube Müdürlüğü ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol gereği 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren yeni eğitim sistemine geçilmiştir. Eğitim, THM bölümünde 4’er seviye olarak düzenlenmiştir. Her seviyenin sonunda Milli Eğitim onaylı Kurs Bitirme Belgesi ve 4. seviye sonunda Mezuniyet Belgesi verilmektedir. Uygulamaya konulan bu sistemle, verilen mezuniyet belgeleri resmiyet kazanmıştır. Bu sistemde eğitim görüp, sertifika almaya hak kazanan öğrenci sayımız THM Bölümünde 514 kişidir. Öğrencinin ne beklediğini bilerek, onları ilkeli, kaliteli, eğitim – öğretim ve sanatla buluşturmak amacıyla 2021-2022 eğitim yılında da bölümümüzde 161 aktif öğrenciyle eğitimimiz devam etmektedir.

 Enstrüman derslerinde THM çalgıları olan Bağlama, Kaval – Zurna, Tar, Garmon, Kemençe, Akordeon, Kabak Kemane ve Vurmalı Çalgılar öğretilmektedir.

1993 yılından beri faaliyet gösteren bölümümüzde, şimdiye kadar 600 öğrenci mezun verilmiştir. Mezun öğrencilerimizin önemli bir bölümü, Devlet Konservatuarlarında, Eğitim Fakültelerinde, Devlet Korolarında, TRT ve Kültür Bakanlığı’nda görev yapmaktadırlar. Ayrıca, kadromuzda bulunan Sanatçı ve Öğretmenlerimizin birçoğu bölümümüzden mezun olan öğrencilerimizden oluşmaktadır.

 Bölümümüzde, eğitimin yanı sıra, THM Çocuk Koromuz ve THM Öğrenci Koromuz bulunmaktadır. Bu korolarımız yılda 3 – 4 kez verdikleri konserlerle, kendini geliştirmekte, sahne deneyimi kazanmakta, yetenek ve performans gösterebilmektedir. Aynı zamanda önemli gün ve haftalarda, stüdyo ortamında yaptığımız özel kayıtlarımızda da öğrencilerimiz aktif olarak görev almaktadır.

 Bölüm Başkanlığı ve Koro Şefliğini Nilüfer GÖL’ün, Bölüm Başkan Yardımcılığını Alperen KIRHAN ve Anıl Aşkıner SAPER’in yaptığı Türk Halk Müziği Bölümü’nde, 2021–2022 yılı itibariyle, İcra Heyeti; 29 Ses – Saz sanatçısı ve 3 Halk Dansları eğitmenleri ile çalışmalarını sürdürmektedir.