Bursa Büyükşehir Belediyesinin  her  alanda olduğu gibi sosyal ve kültürel projelerde hayata geçirdiği  farklılığın bir göstergesi olan  Türkiye ye örnek  ve öncü olan Türkiye nin ilk ve tek Çalgıcı Mektebi Roman Orkestrası 2010 yılında kurulmuştur.

Büyükşehir Belediyesinin kültür ve sosyal bir açılımı olan çalgıcı mektebi roman orkestrası faaliyetlerini  Merinos Kültür Merkezinde bulunan orkestra şube müdürlüğü bünyesinde 1 bölüm sorumlusu olmak üzere 15 roman müzisyen vatandaşımız ile  bu projeyle istihdam edilmiştir  ve çoğunluğu konservatuar mezunu olan müzisyenler özenle seçilmişlerdir yürütülen bu istihdam yoluyla topluluk  her türlü dünya müziğini ve mozaiklerini icra edebilir hale gelmiştir Topluluk kültürümüzü yurt ve dünya çapında yaygınlaştırarak tanıtmak için teknik ve estetik düzeyi yüksek nitelikli konserler düzenleyerek ulusal değerlerimizi evrenselleştirmek amacıyla  2011  yılında 15 kişilik kadrosu ile yaşları 11 ve 17 arasında olan  28 öğrenci yetiştirerek topluma kazandırmıştır.

Topluluk tarafından 2011 öğretim yılında 5 ay gibi kısa bir sürede toplam 42 konser ve çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir bu etkinlikler yerel ve ulusal basın haberlerine konun olmuş hatta 6 Haziran 2011 tarihinde AKKM 1.yıl kutlamaları kapsamında gerçekleşen konser görsel basında canlı yayınlanmıştır 2012 öğretim yılında çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmekte olup bu öğretim yılında ise 33 roman öğrenci çocuklarımıza derslerimiz öğretim yılında devam edecektir  30.05.2012 tarihinde Tayyare Kültür Merkezinde konuk sanatçımız Hüsnü Şenlendirici ile vermiş olduğumuz konser tüm ulusal basında geniş yer bulmuştur Çalışmalarımız verilen görevler dahilinde devam etmektedir.